Samenvatting Sparta Rotterdam - PEC Zwolle

6 jaar geleden

PEC Zwolle heeft een belangrijke overwinning geboekt in de strijd om weg te komen van de onderste plaatsen in de eredivisie. Sparta wordt, dankzij doelpunten van Queensy Menig, Nicolai Brock-Madsen en Erik Israelsson, ondanks een spannende slotfase verslagen (2-3). ,,De wedstrijd had geen minuut langer moeten duren", vertelt een opgeluchte trainer Ron Jans. 

Nieuweling Ouasim Bouy, die deze week opnieuw gehuurd werd van Juventus, begon direct in de basis. Dit omdat Ted van de Pavert door rugproblemen niet inzetbaar was. Al binnen tien seconden had Zwolle zomaar op achterstand kunnen komen. Rick van Drongelen probeerde het vanaf de aftrap met een poging vanaf de middenlijn, maar doelman Mickey van der Hart lette op. In het restant van de eerste helft hoefde de Zwolse keeper nauwelijks in actie te komen. De beide ploegen waren aardig aan elkaar gewaagd, al kreeg de formatie van trainer Ron Jans de beste kansen. Zo schoot Danny Holla net naast, miste een kopbal van Kingsley Ehizibue kracht en kon doelman Roy Kortsmit een volley van Bouy uit het doel houden. De grootste kans was vlak voor rust echter voor Holla. Doelman Kortsmit stond op het verkeerde been bij de vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Hij kon nog net op tijd, met behulp van de paal, redding brengen.

Direct na rust had de Spartaan geen antwoord op de rush van Queensy Menig. De linksbuiten, diepgestuurd door Django Warmerdam, omspeelde Kortsmit en schoot de bal beheerst in het verlaten doel. ,,Ja, dat was een lekker moment. Daardoor gingen we ook een stuk lekkerder spelen", vond Warmerdam. Niet veel later stuurde Holla Nicolai Brock-Madsen diep, waarna de Deen de bal simpel in de hoek schoof. De Fransman Hervin Ongenda en de Zweed Erik Israelsson mochten in de slotfase debuteren. Israelsson pikte direct zijn doelpunt mee, door een voorzet van Youness Mokhtar in te koppen. Op dat moment stond Zwolle al even met tien man, doordat Bart Schenkeveld zijn tweede gele kaart van de wedstrijd kreeg. In blessuretijd werd het door twee kopdoelpunten van invaller Mathias Pogba toch nog even spannend, maar Zwolle trok de zege over de streep. ,,Het was even spannend, twee tegendoelpunten op bijna identieke wijze. Gelukkig konden we het over de streep trekken", vond Warmerdam.