Samenvatting SC Genemuiden - PEC Zwolle

5 jaar geleden

Precies een week na de eerste training in Wijthmen, heeft PEC Zwolle zaterdagmiddag ook de eerste oefenwedstrijd van het gloednieuwe seizoen afgewerkt. In Genemuiden waren de Zwollenaren te gast bij de plaatselijke hoofdklasser op Sportpark De Wetering. Trainer John van ’t Schip zag zijn ploeg een 0-3 overwinning boeken.  Bij PEC Zwolle speelde alleen doelman Diederik Boer de volle negentig minuten. Op het kunstgrasveld van SC Genemuiden kwamen verder twintig Zwolse veldspelers in actie.

Na een aftastende beginfase waarin het spel op en neer golfde, zonder dat de aanwezige toeschouwers echte kansen kregen voorgeschoteld, nam PEC Zwolle na een kwartier spelen het initiatief. Youness Mokhtar noteerde de eerste kans en stuitte op de uitkomende Genemuiden-goalie Albert Flier. Luttele minuten later leek de openingstreffer in de maak, maar een scrimmage in een overvol strafschopgebied leverde niets op. Proefspeler Adham El Idrissi en Youness Mokhtar zagen hun schoten van dichtbij geblokt worden, waarna Genemuiden wist op te ruimen. Een doelpunt kon niet uitblijven, maar de 36-jarige sluitpost gaf geen krimp, ook niet toen Stef Nijland de bal richting bovenhoek krulde. Uit de daaropvolgende hoekschop was het wel raak, al liet de bevestiging enige tijd op zich wachten. Via een Genemuidens been hobbelde de bal over de doellijn, waarna het leer alsnog terug het veld in werd geschoten. Het bevestigende armgebaar van de assistent-scheidsrechter werd niet als zodanig geïnterpreteerd door de leidsman. Bijna een minuut later werd na overleg tussen het duo de treffer dan toch aan PEC Zwolle toegekend: 0-1.

Wouter Marinus was direct dichtbij een verdubbeling van de score, maar raakte de paal. Genemuiden, dat niet meer kon dan enkele speldenprikjes uitdelen, mocht van geluk spreken dat Stef Nijland verzuimde om een inschattingsfout van Flier af te straffen. Zijn boogbal over de te ver voor zijn doel staande keeper mislukte, schampte het bovenlichaam van de doelman en veranderde dusdanig van koers dat een treffer uitbleef. 

Met tien nieuwe gezichten binnen de lijnen waaronder zomeraanwinsten Erik Bakker, Younes Namli en Piotr Parzyszek, begon Zwolle aan het tweede deel. Een doelpunt liet nu minder lang op zich wachten. Met een simpele schuiver vanaf rand strafschopgebied wist Erik Israelsson voor de 0-2 te tekenen. Een hard afstandsschot van Sijmon Eenkhoorn namens de thuisclub, zorgde even voor opwinding, maar daarna was Zwolle weer aan zet. Raymond Beukeveld, na rust de man onder de lat bij SC Genemuiden, hield Namli nog van de 0-3 af, maar die kwam alsnog toen opnieuw Israelsson in scoringspositie kwam. Na goed voorbereidend werk van Parzyszek en Sander van Looy, wist de Zweed wel raad met zijn schietkans. Bij Genemuiden, dat de voorbereiding op het nieuwe seizoen in twee delen had opgeknipt en na het duel met Zwolle een zomerbreak tegemoet kon gaan, was de pijp leeg. Toch kreeg het nog een flinke kans, maar Boer voorkwam dat invaller Frank Jansen iets terug kon doen. De laatste mogelijkheid was voor Parzyszek, die sluw voor zijn directe tegenstander verscheen, maar zijn kopbal over de lat zag verdwijnen.

Aanstaande dinsdag, 4 juli, staat de tweede oefenwedstrijd gepland. Deze vindt plaats op Sportpark Bentinckspark in Hoogeveen. Tegenstander is dan convenantvereniging HZVV Hoogeveen, dat het voorbije seizoen feestelijk afsloot door promotie naar de hoofdklasse te bewerkstellingen. De aftrap van dit treffen is om 19:30 uur.

SC Genemuiden - PEC Zwolle: 0-3 (0-1) 
Scheidsrechter:   dhr. Schuring
Gele kaarten:  -   

Opstellingen:  
PEC Zwolle:  Boer, Schenkeveld (46' Ehizibue), Van de Pavert (46' Van Looy), Bruintjes (46' Marcellis), Kvída (46' Van Polen), Sandler (46' Bakker), Van Ark (46' Namli), Marinus (46' Israelsson), Mokhtar (46' Reijnders), Nijland (46' Benschop), El Idrissi (46' Parzyszek).

SC Genemuiden: Flier, Breman, Muis, De Jong, Doorn, Pot, Boes, Riemens, Eenkhoorn, Hagenauw, Van der Kolk.

Scoreverloop:  
27' e.d. 0-1  
50' Israelsson 0-2  
72' Israelsson 0-3