Samenvatting Roda JC - PEC Zwolle

5 jaar geleden

Gemiste kansen breken PEC Zwolle op in Limburg

Het aantal kansen dat PEC Zwolle in Kerkrade krijgt, is niet op één hand te tellen. Toch staat de ploeg van trainer Ron Jans na negentig minuten spelen verbijsterd en verdwaasd op het veld. Hekkensluiter Roda JC wint met 2-1 van de matig spelende Zwollenaren, die de lange terugreis met een fikse kater moeten ondergaan. ,,Ik ben verbijsterd", baalt trainer Jans.

In de eerste helft kabbelde het spel op en neer. Tegenstander Roda had het lastige om de mentale tik van afgelopen zondag, toen het met 4-1 verloor bij ADO Den Haag, van zich af te spelen. PEC Zwolle probeerde het wel een aantal keren van afstand, maar echt nauwkeurig was de ploeg van Ron Jans niet. Het spel was bovendien slordig. De trainer en de 115 meegereisde Zwollenaren dachten in de 36e minuut te kunnen juichen. Queensy Menig onderschepte een terugspeelbal van Christian Kum en omspeelde keeper Benjamin van Leer. De aanvaller dacht rustig binnen te kunnen schieten, maar Freddy Ananou voorkwam de 0-1 met een geweldige sliding. Niet veel later stond Menig toch aan de basis van de openingstreffer. Na een hoekschop van Roda veroverde de aanvaller de bal en stuurde Ryan Thomas diep. De Nieuw-Zeelander legde vervolgens breed op Youness Mokhtar, die de bal in het lege doel werkte.

Vlak na rust kwam de thuisploeg toch langszij. Gyliano van Velzen stond op de juiste plaats om een voorzet binnen te schieten. Het gaf de thuisploeg moed om op jacht te gaan naar de 2-1. Onder meer aanvoerder Tom van Hyfte was dichtbij, maar zijn inzet was te zacht. Dat gold ook voor een kopballetje van Nicolai Brock-Madsen, de Deense spits die door een gele kaart geschorst is voor het thuisduel met Feyenoord van komende zondag. In het laatste half uur kreeg Zwolle voldoende kansen om alsnog met de zege aan de haal te gaan. Brock-Madsen raakte met zijn inzet de buitenkant van de paal, terwijl ook Mokhtar, Kingsley Ehizibue, Stef Nijland, Anass Achahbar en Ouasim Bouy nog mogelijkheden kregen om te scoren. Omdat dit niet lukte, werd de kopbal van Mikhail Rosheuvel Zwolle fataal. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje, doordat de inzet van Roda-invaller Beni Badibanga via de lat en PEC Zwolle-doelman Mickey van der Hart bij hem terecht kwam. Het zorgde voor een volksfeest in het Parkstad Limburg stadion, maar ook voor een enorme kater in het Zwolse kamp. Jans: ,,We gaan niet degraderen, maar we hoeven ook niet naar boven te kijken."  

Zondag komt PEC Zwolle alweer in actie. In het eigen MAC3PARK stadion komt dan koploper Feyenoord op bezoek. De aftrap is om 14.30 uur.

Roda JC - PEC Zwolle 2-1 (0-1). 
Toeschouwers:  12.074 
Scheidsrechter:  Janssen  
Gele kaarten:  El Makrini (Roda JC), Brock-Madsen (PEC Zwolle)

Opstellingen: 
Roda JC: Van Leer, Milec, Kum (74. Werker), Ananou, Van Peppen, El Makrini, Van Hyfte, Ajagun, Van Velzen (72.Badibanga), Raykov (46. Rosheuvel), Schahin

PEC Zwolle: Van der Hart, Van Polen, Marcellis, Bouy, Warmerdam, Holla, Saymak, Menig (83. Achahbar), Thomas (83. Nijland), Mokhtar, Brock-Madsen

Scoreverloop: 
41. Mokhtar 0-1 
48. Van Velzen 1-1 
89. Rosheuvel 2-1