Samenvatting PEC Zwolle - AZ

7 jaar geleden

‘King’ en ‘Queen’ helpen PEC Zwolle aan zege

In de slotfase van PEC Zwolle – AZ (2-1) vieren de fans in het IJsseldelta stadion alvast een feestje. Door doelpunten van Queensy Menig en Kingsley Ehizibue wint de ploeg van trainer Ron Jans voor het eerst sinds 19 september een thuiswedstrijd. En dat leidt tot vrolijke gezichten in het Zwolse kamp. ,,Dit is heerlijk”, glundert Ehizibue.

De Zwollenaar maakte vlak voor rust zijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal. Hij kwam van rechts naar binnen en schoot met zijn linkerbeen de bal strak in de kruising. ,,Ik schiet niet zo vaak met links, maar ik kan het wel”, vertelde de rechtsbuiten. Tien minuten eerder kwam Zwolle al op voorsprong. Een fantastische lange bal van Ouasim Bouy werd door Menig goed aangenomen. De linksbuiten schoot beheerst raak. ,,We kwamen heel goed weg dat AZ niet scoorde voor rust. Je wilt wel dingen veranderen maar moet wachten tot de rust”, vertelde trainer Jans tijdens de persconferentie. Want AZ had in het eerste half uur een aantal prima kansen. Zwolle kreeg liefst twaalf hoekschoppen, maar in de omschakeling waren de Alkmaarders gevaarlijk. Jeffrey Gouweleeuw schoot de bal in zo’n counter tegen de lat. Eerder had doelman Kevin Begois nog prima ingegrepen toen Vincent Janssen en Alireza Jahanbaksh op hem afstormden.

In de tweede helft was PEC Zwolle al snel dicht bij de 3-0. Lars Veldwijk stuitte op doelman Gino Coutinho, in de rebound was het Stef Nijland die de bal voor open doel naast schoot. ,,Dan was het beslist geweest”, besefte ook Jans. AZ was in die fase wat dreigender naar voren, maar echt grote kansen kreeg die ploeg lange tijd niet. In de slotfase stond Vincent Janssen op de goede plaats om een voorzet van Jahanbaksh af te ronden. De spits schoot de bal voor open doel over. Muamer Tankovic scoorde in de blessuretijd nog wel de 2-1, maar direct daarna floot scheidsrechter Kamphuis voor het einde van de wedstrijd.

Volgende week zaterdag staat voor PEC Zwolle de laatste competitiewedstrijd van 2015 op het programma. In Eindhoven wordt er om 19.45 uur afgetrapt tegen landskampioen PSV.

PEC Zwolle – AZ 2-1 (2-0).
Toeschouwers: 12.120
Scheidsrechter: Kamphuis
Gele kaarten: Sainsbury, Lam (PEC Zwolle), Jahanbaksh, Hatzidiakos (AZ)

Opstellingen:
PEC Zwolle: Begois, Marcellis, Lam, Sainsbury, Van Polen, Brama, Bouy, Ehizibue (89. Lazic), Menig, Nijland (67. Marinus, 86. S. Thomas), Veldwijk

AZ: Coutinho, Johansson, Gouweleeuw, Van der Linden (53. Hatzidiakos), Ouwejan, Ortiz (38. Haye), Rienstra, Van Overeem (73. Tankovic), El Hamdaoui, Janssen, Jahanbaksh

Scoreverloop:
36. Menig 1-0
45. Ehizibue 2-0
90+2. Tankovic 2-1