Samenvatting N.E.C. - PEC Zwolle

6 jaar geleden

PEC Zwolle heeft vrijdagavond het eerste Eredivisie-duel met N.E.C. in Nijmegen met 1-1 gelijkgespeeld. Voor rust nam PEC Zwolle via Queensy Menig de leiding, maar in het tweede bedrijf kwam de thuisploeg terecht langszij door een doelpunt van Reagy Ofosu. Waar de Zwollenaren voor rust de betere waren, zorgden de Nijmegenaren na de gelijkmaker voor het meeste gevaar. Een puntendeling was dan ook een terechte afspiegeling van de verhoudingen binnen de lijnen.   "N.E.C. staat bovenaan, want de N komt voor de P, maar dat hebben we aan onszelf te danken", meende Ron Jans na afloop.

Toen Serdar Gözübüyük om stipt acht uur een nieuw Eredivisie-seizoen in gang zette zag het publiek in Nijmegen twee aftastende ploegen tegenover elkaar staan. Het was PEC Zwolle dat als eerste van zich liet spreken. Youness Mokhtar zette keeper Joris Delle met een hard schot voor het eerst aan het werk. Niet veel later leek Anass Achahbar op weg naar het doel, maar vocht Quincy Owusu-Abeyie zich knap terug in het duel waardoor de Zwolse aanvalsleider het fysiek moest afleggen. 

Na een fase waarin N.E.C. Nijmegen wat speldenprikjes uitdeelde en Zwolle inzakte, leek na een half uur de 0-1 een feit. Op de achterlijn speelde Mokhtar de bal strak voor het doel, maar Achahbar en Queensy Menig konden niet afdrukken. Een latere inzet van Kingsley Ehizibue belandde in het zijnet. Twee minuten later was het dan wel raak. Met een prachtige hakbal bracht Achahbar Menig in stelling. Oog in oog met Delle maakte de Zwollenaar geen fout: 0-1.

Ook na rust - N.E.C. Nijmegen voerde aan het begin van de tweede helft twee wissels door - was de eerste kans voor Zwolle. Een uithaal van Achahbar werd knap door Delle gekeerd. Het leek een voorbode voor een prima tweede helft, maar N.E.C. Nijmegen kwam terug in het duel. Met een van richting veranderd schot op de buitenkant paal zette de thuisploeg een offensief in. Het tot dan toe matte publiek ging als één blok achter de ploeg staan en Zwolle kwam er niet meer aan te pas. Het resulteerde na ruim een uur spelen direct in de gelijkmaker. Op randje buitenspel werd Reagy Ofosu weggestuurd, die Mickey van der Hart vervolgens het nakijken gaf. Een sierlijke vrije trap van Mokhtar, uit het doel geranseld door Delle, was de laatste grote kans die Zwolle zich verschafte. 

Met Stef Nijland en Ryan Thomas binnen de lijnen probeerde Jans het tij nog te keren, maar Zwolle kwam er in het restant van het duel niet of nauwelijks meer aan te pas. Het kon de gastheer niet meer in de problemen brengen en zag vlak voor tijd een Nijmeegse inzet nog gelukkig naast hobbelen.

Volgende week zaterdag krijgt PEC Zwolle de kans om in eigen huis de eerste driepunter te behalen. Om 20:45 uur is dan promovendus Sparta Rotterdam de tegenstander.

N.E.C. Nijmegen - PEC Zwolle: 1-1 (0-1). (32' Menig 0-1, 63' Ofosu 1-1)

Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük

Gele kaarten: Buwalda, Dumic (N.E.C. Nijmegen)

Toeschouwers: 10.900

Opstelling N.E.C. Nijmegen: Delle, Heimloth, Dumic, Golla, Buwalda (46' Von Haacke), Bikel, Breinburg, Mauk (46' Dyrestam), Ofosu, Mayi, Owusu-Abeyie (80' Rayhi).

Opstelling PEC Zwolle:   Van der Hart, Van Polen, Marcellis, Van de Pavert, Verdonk, Brama, Saymak (70' Thomas), Ehizibue, Menig, Mokhtar, Achahbar (68' Nijland).