Samenvatting Johan Cruijff Schaal PEC Zwolle - Ajax

8 jaar geleden

PEC Zwolle wint tweede hoofdprijs in paar maanden tijd

De prijzenkast van PEC Zwolle raakt steeds voller. Na het winnen van de KNVB-Beker pakt de ploeg van trainer Ron Jans ook de Johan Cruijff Schaal. In de Amsterdam Arena wint Zwolle met 1-0 van landskampioen Ajax. Een treffer van Stef Nijland blijkt voldoende voor het eerste feestje van het nog prille seizoen. ,,Dit voelt heerlijk", stelt Nijland.

Al vroeg in de wedstrijd had Ajax op voorsprong kunnen komen. De inzet van Nick Viergever raakte de paal. Zwolle kreeg via Mustafa Saymak, Kamohelo Mokotjo en Stef Nijland ook prima mogelijkheden. Doelman Kenneth Vermeer stond een aantal keren goed opgesteld en ook de afwerking was een aantal keren onder de maat. Hierdoor kwam ook de ploeg van Jans kwam in het eerste bedrijf niet tot scoren. 

Tien minuten na rust kwam Zwolle verdiend op voorsprong. Na goed voorbereidend werk van Mokotjo kon Nijland, die als spits de voorkeur kreeg boven Nikos Ioannidis, de bal diagonaal binnenschieten. In de slotfase kreeg Ajax nog prima kansen op de gelijkmaker. Diederik Boer redde echter bekwaam op inzetten van Lasse Schone (vrije trap) en Niklas Moisander (kopbal). Invaller Ioannidis en Drost verzuimden aan de andere kant Zwolle naar een 2-0 voorsprong te schieten. En dus kon er opnieuw een feestje gevierd worden ten koste van de Amsterdammers. ,,I k heb hier ook wel eens alle hoeken van de ArenA gezien. Nu hebben we het perfecte strijdplan", stelt doelman Diederik Boer. ,,E r gaat van alles door je heen. Ik heb vooral genoten", vertelt Nijland.

Er volgt geen officiele huldiging na het winnen van de Johan Cruijff Schaal. Vrijdag wacht wel de eerste competitiewedstrijd. In het eigen IJsseldelta stadion wordt er om 20.00 uur afgetrapt tegen FC Utrecht. 

PEC Zwolle - Ajax 1-0 (0-0). 
Scheidsrechter: Makkelie
Toeschouwers: 42.000

PEC Zwolle: Boer, Van Polen, Sainsbury, Broerse, Van Hintum, Mokotjo, Rienstra, Saymak, Drost, Thomas (62. Karagounis), Nijland (68. Ioannidis)

Ajax: Vermeer, Ligeon, Van der Hoorn, Moisander, Boilesen, Andersen, Viergever (38. Serero), Klaassen, Kishna (59. El Ghazi), Milik (84. Sightorsson), Schone 

Scoreverloop:
55. Nijland 1-0