Samenvatting Excelsior - PEC Zwolle

6 jaar geleden

PEC Zwolle pakt de volle buit op Woudestein

 

PEC Zwolle heeft vrijdagavond de uitwedstrijd tegen SBV Excelsior gewonnen.  In Rotterdam Kralingen trok de equipe van Ron Jans door goals van Queensy Menig en Django Warmerdam voor het eerst dit seizoen op vreemde bodem aan het langste eind. Bovendien hoefde Zwolle ook voor het eerst dit Eredivisie-seizoen geen tegentreffer te incasseren: 0-2. ,,Op weg hier naar toe stonden we in de file en zo speelden we de eerste helft ook ” , sprak Ron Jans tijdens de persconferentie. ,,Het is heerlijk als je qua stand zo'n belangrijke wedstrijd wint en dat hebben we de tweede helft gedaan. ” 

Zwolle had het in de eerste helft knap lastig met de Rotterdammers, die vol op jacht waren naar een doelpunt. Het was immers al sinds 24 september dat Excelsior voor het laatst kon juichen om een treffer. Daarmee waren de Kralingers op voorhand de langst niet scorende ploeg uit de Eredivisie, nadat Roda JC vorige week die negatieve eer aan Excelsior had overgedaan, door zelf met 0-1 te winnen op Woudestein. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag had via Jurgen Mattheij (kopbal in zijnet) en Ryan Koolwijk (schot van afstand, redding Mickey van der Hart) de beste mogelijkheden. Zwolle kon in die eerste helft maar weinig uitrichten. Alleen Queensy Menig rook aan een kans, maar werd door Mattheij op het laatste moment van de bal gezet.

Ondanks dat Jans geen wissels had toegepast in de rust, oogde Zwolle veel frisser en gretiger. Dit resulteerde direct in een kans voor Menig, die als diepste speler zijn kans schoon zag en de 0-1 op het scorebord schoot. Zwolle wilde meer, maar kwam niet gevaarlijk meer voor de dag, waardoor Excelsior het heft weer in handen nam. Met invaller Anouair Hadouir binnen de lijnen, werd Zwolle meer en meer teruggedrongen. Toch resulteerde het veldoverwicht van de thuisploeg niet in grote kansen. Alleen een gesmoorde vrije trap leek de gelijkmaker op te leveren, ware het niet dat Bram van Polen zich voor het schot van Koolwijk wierp.

Excelsior eindigde de wedstrijd met tien man, toen Luigi Bruins vijf minuten voor tijd geblesseerd naar de kant moest en Van der Gaag al door zijn wissels was. Youness Mokhtar leek Zwolle in veilige haven te schieten, maar stuitte op Muyters en ook Menig wist uit een nog grotere kans niet nog eens te scoren. Dat lukte Warmerdam wel. Na een lange solo van Bart Schenkeveld, die invaller Ryan Thomas vond, was het de Nieuw-Zeelander die Warmerdam aanspeelde. De huurling die Zwolle vorige week in Enschede een punt schonk, ontdeed zich van zijn tegenstander en rondde fraai af in de lange hoek: 0-2. Dit bleek de doodsteek voor de Kralingers, waardoor Zwolle na dik negentig minuten de hatelijke achttiende plaats kon inruilen voor de dertiende.